De hoogte in

Vorig weekend was de verjaardag van Albert en daar kwam Janneke met het luminieuze idee om net zoals vroeger op vakantie in de voortent een kabelbaan van Lego te maken. Zo gezegd, zo gedaan, en met een snel geformeerd team hingen er binnen de kortste keren 2 banen, waarvan de langste doorliep tot in de kelder.

Vandaag heb ik met Simon thuis een kabelbaan gemaakt. Want zo'n kabelbaan in de kamer is gewoon te leuk. Takelen, aftellen en roetsjen. Ik zou Vaders en Moeders wel adviseren een constructie met hijstouwtje te maken zodat de liftmachinisten alleen aan het touwtje hoeven trekken om de gondel te liften. Anders schieten de wieltjes nog wel eens van de kabels af.

Bovenaan zit een constructie om de liftkabel naar beneden te leiden voor het optakelen. De kabels gaan van de verwarmingsbuis bij het plafond naar de tafelpoot van de eettafel.

aan het takel touwtje zitten op de juiste afstand 2 lego blokjes geklikt om de gondel af te remmen als die aan het eind is. Dat scheelt veel reparatiewerk.

Ik krijg nu van Simon regelmatig de vraag: "Hee Bas, wat vond je van die klabam???" als de gondel op het eind ruw word afgeremd.

kabelbaan

lego kabelbaan bevestiging boven

 

Share

3 thoughts on “De hoogte in

 1. Ziet er echt super uit! Ik zou dit graag samen met de kleinzoon maken (11), maar ben zelf wat techniek betreft geen held.
  Bestaat er een bouwtekening van?
  Dan zou ik die willen kopen 😊.
  Mvg
  Hilde Vanlerberghe

  • Hoi Hilde,
   nee, ik heb hier geen bouwtekening van. Je kunt het beste beginnen met 3 wieltjes (van die simpele lego autotjes banden waar je het rubber vanaf haalt). Het maakt eigenlijk niet uit welke type wieltjes je gebruikt. Als je eens begint met de 3 wieltjes naast elkaar te zetten, op een platte 2x6 dan krijg je gelijk een idee hoe de kabel door de 3 wielen heen loopt (kabel onder wiel 1, bovenwiel 2, onderwiel 3). Als dat erg stroef gaat, dan leg je een 2x2 plat stukje onder het 1e en 3e wieltje. Een beetje proberen en dat komt goed. Gewoon je kleinzoon aan het werk zetten! Suc6!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.