LEGO stukjes, platten, gladjes, speciaaltjes, eentjes, schuivers en tuuteltjes

Ik heb afgelopen vrijdag bij een grote zweedse winkel een bureau gekocht voor mezelf. Daar heb ik ook 3 extra bakken gehaald om de lego in te doen. Als er teveel lego in de bak zit dan is het zoeken moeilijker en word er niet met de lego gebouwd zonder paps en mams. Dit komt omdat je de bionische ogen om door lagen lego heen te kijken (legonische ogen) moet trainen. Nou is paps met z'n 34 jaar lego ervaring specialist op dit gebied, maar mams is niet zo'n lego fanaat en mist de doorgewinterde legonische ogen.

Ik heb gister met Simon de lego gesorteerd in de bakken, en nadat Simon wat anders ging doen heb ik het maar afgemaakt. Er zijn nu 12 vakken en het resultaat is als volgt:

 1. Platte stukjes tot en met 8 nopjes (dus platte 1x8-jes maar ook platte 2x4-tjes).
 2. Platte stukjes met meer dan 8 nopjes (platte 2x6-jes, 1x10-tjes en groter).
 3. Doorzichtige stukjes en eentjes (eentjes zijn zoals het woord zegt stukjes die maar op 1 nopje passen of 1 nopje hebben. Ook eentjes die glad zijn vallen onder deze categorie).
 4. Speciaaltjes... gladjes vallen hieronder en andere speciale stukjes zoals platte tweetjes waar iets aangeklikt kan worden, buigblokjes etcetera.
 5. Technisch lego delen, dus tuuteltjes, asjes , dikke en dunne schuivers en blokken met gaatjes (ook platten). Alles wat draait zoals propellers, maar ook platte 4-tjes die kunnen draaien.
 6. Hoek-om-blokken. Dit zijn blokjes waar op de zijkant nopjes zitten om "de hoek om te bouwen".
 7. Alles met raampjes, grote zijkanten, onder- en bovendelen van vliegtuigen, auto-onderstellen, autodakjes. Maar ook race motoren
 8. Schuine, ronde en zijkant delen, maar ook kleine deurtjes (is een zijkant). Eigenlijk is dit de design-categorie.
 9. Alles met wielen, en wat daarbij hoort (vooralsnog alleen spatborden).
 10. Mannetjes en alles wat daarbij hoort zoals helmen, vizieren, petten, stuurtjes (mannetjes sturen), koffiemokken, houwelen, hamers, geweren, schietkanonnen, walkie-talkies en toupetjes.
 11. Smalle dikke blokjes (enkele rij).
 12. Brede dikke blokjes (dubbele rij).

Het bijhouden van ons systeem is een continu verbeter proces (Lean) want sommige vakken zijn vrij leeg, terwijl andere vakken te vol zitten. Als een vak te vol zit is het weer lastig graaien (rats, rats, rats, rats.... gevonden).

Er ontstaat vanzelf een eigen codetaal voor de omschrijving van het gezochte onderdeel, dit is denk ik per huishouden een verschillend lego-dialect.

Conclusie: als je goed wilt vinden (legonische ogentraining van de bouwer) moet de laag onderdelen waarin je zoekt niet te hoog zijn.

Als je opmerkingen hebt, handige tips, je lego-verleden wilt delen of aanvullingen hebt op de lego-vocabulaire laat een berichtje achter!

Share

One thought on “LEGO stukjes, platten, gladjes, speciaaltjes, eentjes, schuivers en tuuteltjes

 1. Wij zijn afgestapt van het 'per soort' sorteren. Bij het opruimen kostte dit teveel moeite en ging het algauw mis. Hier ligt alles per kleur. Het voordeel is dat je, als je bijvoorbeeld een groen 'zesje' nodig hebt, het snel kan vinden tussen de andere groene stukjes, omdat die anders van vorm zijn. Het opruimen is ook minder demotiverend, want per kleur gaat sneller. De piepkleine stukjes (lichtjes, flesjes, en andere bijzonderheden), doet hij in een vakjesdoos per soort. Ook de mannetjes liggen apart.
  Vooral toen mijn zoon nog klein was, ging dit per kleur sorteren gemakkelijker dan per vorm. Nu wordt hij dertien maar doet hij het nog steeds zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.